Bröd - onyttigt med eller utan gluten

Ät inte glutenfritt…

…men undvik gluten

Många hälsomedvetna har på senare tid fått upp ögonen för glutenets skadliga effekter och utesluter det ur sin kost.

Men vad många inte tänker på är om det man ersätter med egentligen är bättre. De flesta ersättningsprodukter som säljs i den vanliga handeln borde nämligen inte konsumeras dem heller.

Vad glutenfritt bröd innehåller

Här är två slumpvis utvalda ingrediens listor för ett mjukt och ett hårt glutenfritt bröd:

”Vatten, majsstärkelse, havregryn av ren havre (14%), potatismjöl, modifierad potatisstärkelse, socker, rismjöl, bovetemjöl, jäst, surdegspulver 1% (quinoa, ris, surdegskultur), förtjockningsmedel, stabiliator (E412, E464, E401, E440), vegetabiliskt margar”

”Vetestärkelse, vatten, skummjölkspulver, färskost, margarin (rapsolja, palmolja, kokosolja, emulgeringsmedel E 471), ägg, vallmofrö, jäst, socker, salt, förtjockningsmedel (E 412, E 464), bakpulver (E 575, E 500), aromämne”

Låter det nyttigt? Om vi tittar på listan över tillåtna livsmedel så ser vi snabbt att i exempel 1 är det bara vattnet som är ok och i exempel två är det faktiskt förutom vatten också lite kokosolja i som är ok samt lite salt.

I övrigt är det bara ingredienser som är med på listan att undvika.

Vilket bröd ska man välja då?

Ja, det intressanta är att rätt svar på den frågan är inget. Sluta äta bröd och andra mjölbaserade maträtter som pasta och ersätt med helt andra produkter.

Faktum är att jag tror att gluten just nu för omotiverat mycket skuld för alla möjliga olika hälsotillstånd. Bara för att förtydliga; jag undviker själv gluten med alla möjliga medel, men jag har också uppfattningen att andra proteiner i säd är precis lika förödande för hälsan. De har bara inte studerats tillräckligt ingående.

När man dessutom tänker på hur mycket mjölbaserade maträtter höjer blodsockret och därmed insulinnivåerna så finns det alla anledningar att minimera intaget. Även om du inte har diabetes.

Lämna en kommentar

Bli först att kommentera!

Notify of

wpDiscuz