Mjölksyrade morötter

Mjölksyrade grönsaker

Många är medvetna om att fil och yogurt med levande bakteriekultur är bra för magen då den innehåller flera av de goda bakterierna. Men vi som inte kan äta mjölkprodukter då? Jo, samma bakterier finns i det som kallas mjölksyrade grönsaker.

Det har ingenting med mjölk att göra men heter så för att syran som produceras av bakterierna kallas mjölksyra då den först upptäcktes i det sammanhanget för länge sen.

Faktum är att mjölksyrade grönsaker både är enkelt att göra, nyttigt och gott. I en enda deciliter syrad kål kan det finnas mer bakterier än i en hel burk med probiotika!

Det går att köpa syrade grönsaker i affären med men se upp så att den inte är pastöriserad. Om den är det då är alla bakterier döda. Tips, opastöriserad finns bara i kyldiskarna.

Men det är också lätt att göra själv:

Mjölksyrade morötter
Mjölksyrade morötter
Mjölksyrad lök
Mjölksyrad lök
Mjölksyrad vitkål
Mjölksyrad vitkål

Tillvägagångssätt

För den som vill göra stora satser på över 5 eller 10 kg finns det speciella syrningskrukor med vattenlås men jag föredrar att göra i mindre glasburkar och tillverka kontinuerligt. Det är också lättare att göra nya smaker om man inte behöver testa med en 10 kg sats :)

Burk som fungerar ypperligt. Använder 1.8l till surkålen och 1l till andra grönsaker då jag inte gör av med lika mycket.

Obs. Saltet måste vara jodfritt då jod är bakteriedödande och grönsakerna ska helst vara ekologiska då bakterierna annars kan vara döda pga bekämpningsmedel…

Surkål

  • Strimla kålen fint, gärna med en mandolin. Även rotstocken!
  • Tillsätt 1.5 viktprocent salt. Det brukar bli ca en matsked för ett kålhuvud.
  • Massera/bearbeta kålen tills den vätskar sig och det riktigt rinner mellan fingrarna. Detta steg gör jag i min köksassistent med degblandaren.
  • Packa kålen tätt i burken och ta med allt vatten som släppt. Vattnet ska täcka kålen.
  • Fyll inte hela burken. Det jäser lite så lämna 10-20% luft i toppen.
  • Stäng locket. Öppna det inte på två veckor!
  • Låt burken stå i rumstemperatur i två eller tre dagar. På den tiden ska du se att det bildas massa bubblor och kanske lite skum på ytan. Det blir även ett övertryck som pyser ut om man drar lite i locket (öppna inte bygeln!).
  • Ställ sedan burken lite svalare. Runt 15 grader är perfekt. Låt stå så i ca 14 dagar.
  • Ställ sedan in burken i kylskåpet. Den håller nu i minst 6 månader men kanske upp till ett år.
  • Öppna och ät. Mycket gott till stekt och grillat kött.

Lök och morötter

Principen är samma men lite annorlunda ändå. Löken till exempel kan man inte få att vattna tillräckligt så till den behöver man göra en saltlag med 2% salt och hälla på så det täcker.

Fotona ovan är mitt första försök med både lök och morötter så innan jag vet att det blev bra törs jag inte ge någon mer detaljerad beskrivning 😉

Vad mer?

Man kan mjölksyra de flesta av våra traditionella svenska grönsaker. Tex rödbetor, palsternacka, kålrötter, gulbetor, blomkål, lök, morötter och såklart vitkålen.

Lycka till med syrningen!

Lämna en kommentar

Bli först att kommentera!

Notify of

wpDiscuz