Okunskapen är total inom läkarkåren

Tittade idag på ett avsnitt av fråga doktorn på SVT. De hade en inbjuden expert för att prata om reumatiska sjukdomar. Reumatiska sjukdomar är en underkategori till autoimmuna sjukdomar och alltså precis en av målgruppen för AIP.

Det var ett intressant program men det är klart att kosten och livsstilens betydelse inte kommit in i läkarrummet ännu.

I slutet av programmet så togs det ändå upp. Men dieterna som nämndes var ”glutenfri vegankost” och ospecificerat ”medelhavskost”. Samt att det kan hjälpa enskilda men inget man kan rekommendera.

Jag vet inte var jag ska börja. Vi får väl vara tacksamma att det inte rekommenderas glutenfri vegankost inom sjukvården i alla fall. Glutenfritt JA. Men strikt vegankost kommer nog bara göra dig sämre och sämre. Till och med kan nog långvarig vegankost få autoimmuna sjukdomar att bryta ut hos några.

Ja jag vet. Veganism och kanske framförallt vegetarianism är hyllade idag som de ultimata hälsokurerna. Men det är inte sant. Kroppen behöver massor med näringsämnen och många av dessa får man bäst från animaliska produkter. Så är det bara, oavsett om det är synd om djuren och om de släpper ut metan eller ej.

Däremot, och det är viktigt. Man måste äta mycket grönsaker varje dag utöver det animaliska för att få i sig alla näringsämnen. AIP är ingen kött diet på något sätt. 1,5-2 liter grönsaker (och lite frukt och bär) om dagen är optimalt. Detta är svårt att komma upp i och jag kämpar fortfarande efter ett halvår för att komma upp i den mängden.

Utöver det är det näringstäta animaliska produkter som gäller. Gärna med fler vävnadstyper är bara muskler. Så sluta köpa oxfile och titta på hemmagjord benbuljong, lever, hjärta, bog, bringa, etc. Ät sidfläsket med svålen kvar för extra kollagen etc.

Kort och gott. Ät hela djuret! Ät olika delar! Ät olika djur! Ät massor med grönsaker! Ät lite frukt och bär! ät lite stärkelserika grönsaker!

Allt handlar om att få i sig så mycket och olika näringsämnen etc som möjligt. Så ät råa grönsaker ibland, koka dem ibland och stek emellanåt. Vissa ämnen förstörs vid upphettningen andra frigörs och möjliggör oss att tillgodose oss dem.

VARIERA DIG!

Slutligen, så även om din läkare inte rekommenderar AIP dieten. Ge den en chans. Men du måste ge 100%. Det värsta som han hända är att du offrar en månad av ditt liv. Det bästa är att du tar kontrollen över din hälsa.

Lämna en kommentar

Bli först att kommentera!

Notify of

wpDiscuz