Var snäll mot magen

Att ha en hälsosam balans i tarmfloran är väldigt viktigt för att må bra. Det verkar som att tarmflorans betydelse anses viktigare och viktigare ju mer forskarna studerar den.

Kanske är det inte så konstigt med tanke på att vi har ungefär 10 gånger fler mikroorganismer i tarmen än vad vi har celler i kroppen! Tänker man på det några gånger så inser man lätt att tarmflorans sammansättning borde påverka oss på flera sätt.

Den västerländska kosten är i grunden förödande med allt socker och snabba kolhydrater. Det är många bakterier och svampar som älskar den maten och som kan växa sig oproportionerligt starka på bekostnad av bakteriestammar som gillar mer fibrer och komplexa kolhydrater.

Utöver det så äter många antibiotika då och då. Skulle tro att de flesta i Sverige någon gång i livet har ätit antibiotika. Även en antibiotika kur stör tarmfloran och äter man dessutom fel mat så kanske den aldrig återhämtar sig utan hjälp.

Probiotika

Det kan vara bra att tillföra mer goda bakterier för att hjälpa magen på traven. Notera att det nästan bara är någon ide med det om man redan lagt om kosten till en mer vänlig variant. Det går att köpa probiotika på burk eller så gör man egen! Som dessutom smakar gott och innehåller en massa andra nyttigheter.

Lämna en kommentar

Bli först att kommentera!

Notify of

wpDiscuz