Vad hur och varför?

Detta är mitt första inlägg så jag tänkte lite kort förklara vad AIP – Auto Immune Protocol är för något och varför jag startade den här bloggen.

Vad är AIP och autoimmunitet

AIP är något så fantastisk som en diet som, om den utförs rätt, har förmågan att helt förändra livet för dig med en autoimmun sjukdom. Till det bättre!

Autoimmun sjukdom är när kroppens eget immunförsvar, det som normalt håller oss friska, attackerar kroppens egna vävnader. Vilka vävnader som attackeras ger upphov till olika sjukdomar. Tex Reumatism (brosket i leder), MS (myelinet i hjärnan), Chrons sjukdom (tarmslemhinnan). Etc. Listan på autoimmuna sjukdomar är skrämmande lång. Tar man med misstänkt autoimmuna sjukdomar blir listan över 150 namn lång.

Hur kan en diet, AIP, hjälpa?

Detta är troligen ingenting som din läkare har tagit upp men de senaste forskningsrönen innehåller en förklaringsmodell som kortfattat innehåller två komponenter.

1. En läckande tarm. Tarmen är, och ska inte, vara helt tät. Näring måste kunna passera tex. Men om för mycket partiklar passerar så kommer immunförsvaret att aktiveras för att döda inkräktarna. Notera dock att det inte behöver vara farliga inkräktare. Det räcker att det är inte är kroppsegna proteiner för att immunförsvaret ska reagera.

Oturligt nog så kan det sen bli så att några av dessa proteiner som läcker in i kroppen genom tarmen är väldigt lika några av våra egna proteiner. Vilket får immunförsvaret att attackera kroppens egna vävnad.

Genom att lägga om kosten så kan man uppnå två saker. Ta bort de ämnen som läcker igenom och triggar immunförsvaret samt läka tarmen och minska risken att ämnen som inte ska ta sig igenom gör det ändå.

2. Näringsbrist. Autoimmuna sjukdomar är ofta associerade med vad som på engelska kallas för ”micro nutrient deficency”. det innebär att man inte har brist på proteiner, fett eller kolhydrater (macro nutrients) utan på olika vitaminer, mineraler och spårämnen.
Genom att äta enligt AIP så återställer man balansen i kroppen och tillför alla de byggstenar som
behövs i kroppens kemiska fabriker för att läka skadad vävnad
och reglera immunförsvaret.

AIP dieten innehåller inte heller några ämnen som ger upphov till ”allmän inflammation” i kroppen eftersom det inte är bra för någon och för personer med autoimmuna sjukdomar i synnerhet.

Vad kommer sen

Jag kommer i kommande bloggposter förklara vad en autoimmun sjukdom är för något och också varför AIP hjälper mer i detalj. Men huvudfokus på bloggen kommer handla om hur man äter och lever enligt AIP – i praktiken. För det är inte alltid lätt!

Jag vet vad jag talar om. Jag har nämligen själv en autoimmun sjukdom och har haft den i 15 år och blivit lite sämre varje år trots dyra mediciner och flera omfattande operationer.

Men sen jag hittade AIP livsstilen under våren -15 och anammade den till 100% så har jag blivit markant bättre. Bättre effekt än någon medicin jag provat och för första gången på länge ser jag en chans att, inte bli botad – för det finns inget bot, bli så pass besvärsfri att min sjukdom inte längre ska hindra mig från att göra det jag vill.

Jag vill med den här bloggen bidra till att sprida kunskapen om AIP på svenska. Jag har inte hittat någon bra information på svenska och med den här bloggen hoppas jag kunna bidra med det.

Det låter jättebra hur gör man?

Nästa blogginlägg handlar om kosten. Vad ska man undvika. vad får man äta och vad bör man äta. Var beredd på en lång lista.
Men om du behärskar engelska så rekommenderar jag också  http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol
Bloggen thepaleomom drivs av Sarah Ballantyne, PhD som gjort ett fantastisk jobb att sammanställa forskning och utarbeta riktlinjer. Väldigt bra sida med mycket information. Läs den.

Lämna en kommentar

Bli först att kommentera!

Notify of

wpDiscuz