Benbuljong

Benbuljong!

Hemmagjord benbuljong! Olika ben ger olika färg och smak.

Nu ska jag tipsa om en av de nyttigaste sakerna du kan äta/dricka. Nämligen benbuljong.

Benbuljong är buljong kokt på mestadels ben. Ben från kor, kycklingar, lamm eller andra djur. Denna buljong innehåller sedan massor med näringsämnen och mineraler som din kropp behöver.

Recept

Receptet är lyckligtvis hur enkelt som helst.
(Rosta benen i ugnen om det är nöt eller liknande för mer smak)
Ta ben och lägg i en stor kastrull eller slowcoocker.
Täck benen precis med vatten.
Koka upp och skumma.
Tillsätt grönsaker (tex morot, palsternacka, lök, selleri, eller vad som helst)
Tillsätt mer vatten så det täcker
Koka i 48-72 h beroende på benens storlek. Tjocka ben som ben från nöt behöver koka längre än tex kycklingben.

Vilka ben ska jag ha?

Att få tag på bra ben kan vara lite svårt. Av någon anledning är det inte en storsäljare på ica… Men kan du få tag på ben med leder i så är det allra bäst. Vanliga märgben går också bra men det blir inte så mycket gelatin av dem.
Köttben brukar man kunna hitta i affärerna också. Då kan man dessutom ta bort köttet efter ~12 h och äta det separat :)
jag brukar steka köttet ungefär som kebab. Det blir supergott.
Oxsvans är också utmärkt att koka buljong på. Samma sak där, ta reda på köttet efter 12 h.
Sen ska man tänka på att man kan spara benen som man normalt kastar. Köp en hel kyckling, stycka den, ät köttet och frys in benen till nästa kok!
Jag gör sällan på fläskben (vet egentligen inte varför) men det brukar det finnas mycket i affärerna. Dessutom säljs mycket revben/spareribs/kamben etc. Spar benen och få gratis buljong :)
Jag försöker också att så mycket det går använda ekologiska ben och grönsaker. Ju mindre gifter desto bättre så klart.

Hur mycket ben går det åt?

jag brukar nog göra på 2-3 kg ben per gång. Det blir en två tre liter buljong och räcker en vecka för mig. Jag dricker en kopp varje dag. En vecka är också ungefär så länge som jag skulle förvara buljongen i kylen med gott samvete. Men får man över så går det bra att frysa in den.

Vad använder jag buljongen till?

Du kan, som jag, dricka den som den är. Du kan också ha den som bas till soppor, grytor och såser. Jag lovar, denna buljong blir så god så du kommer aldrig mer vilja ha buljong på tärningen eller flaska från ica :)
har ni frågor så ställ gärna en kommentar så ska jag försöka svara!

Lämna en kommentar

2 Kommentarer på "Benbuljong!"

Notify of

Sort by:   newest | oldest | most voted
Guest
1 day 7 hours ago

Hej, det är lök i alla benbuljonger jag sett, hur fungerar det med AIP?

wpDiscuz